Utvikling av organisasjonskultur

En god og sunn organisasjonskultur er et ledelsesansvar og viktig for at bedriften din skal ha suksess og lykkes. Organisasjonskulturen krever kontinuerlig arbeid og vedlikehold for å sikre et godt arbeidsmiljø med ansatte som trives og skaper verdier.

Hva er egentlig organisasjonskultur?

Når vi snakker om organisasjonskultur, refererer vi til settet av felles verdier, normer, atferdsmønstre, og forståelser som binder medarbeiderne sammen og gir en felles identitet innenfor en organisasjon. Denne kulturen manifesterer seg gjennom ulike elementer, som ritualer, symboler, og historier som deles blant medlemmene i organisasjonen.

  • Verdier: Grunnleggende overbevisninger som gir retningslinjer for hvordan medarbeidere oppfører seg.
  • Normer: Uoffisielle regler som styrer medarbeidernes adferd.
  • Symboler: Konkrete gjenstander eller handlinger som representerer noe større, for eksempel firmalogoer eller dresskoder.
  • Språk: Sjargong eller profesjonsspesifikke uttrykk som er unike for organisasjonen.

Organisasjonskultur er viktig fordi den kan påvirke både ytelsen og trivselen i en organisasjon. En sterk og god kultur kan motivere medarbeidere, forbedre samarbeidet og øke effektiviteten. På den annen side kan en svak og dårlig kultur føre til misnøye og høy turnover.

Hva kjennetegner en god organisasjonskultur?

For å skape en oppbyggende organisasjonskultur, må vi nøye analysere og kartlegge kulturen, forstå strukturens innflytelse og anerkjenne ledelsens vesentlige rolle.

En god organisasjonskultur kjennetegnes av klar kommunikasjon, sterkt engasjement, og evnen til å drive fremgang gjennom samarbeid og innovasjon.

Analyse og kartlegging av organisasjonskulturen

Analyse av organisasjonskulturen er essensiell for å identifisere de underliggende verdiene og normene som påvirker ansattes oppførsel og motivasjon.

Det er vanlig å benytte spørreundersøkelser og intervjuer for å kartlegge kulturen.

Spørreundersøkelser gir kvantitative data om ansattes oppfatninger og holdninger.

Intervjuer avdekker kvalitative innsikter og dypere forståelse av kulturelle normer.

Resultatene fra analyse og kartlegging gir oss et grunnlag for både utvikling og implementering av tiltak som styrker kulturen.

Organisasjonsstruktur og dens påvirkning

Organisasjonsstrukturen har direkte innvirkning på organisasjonskulturen. I mange tilfeller vil en fleksibel og flat struktur bedre kommunikasjon og informasjonsflyt. Dessuten fremmes økt innovasjon grunnet mindre byråkrati.

Hierarkiske strukturer kan bremse endringsprosesser, så her kreves ofte bevisste tiltak for å opprettholde en positiv kultur.

Ledelsens rolle i organisasjonskulturen

Som leder har du stor påvirkning på organisasjonskulturen på arbeidsplassen.

Du har ansvar for å forstå organisasjonens  spesifikke kultur og konsekvensene den har for virksomheten. Da vil du mer effektivt navigere og påvirke kulturen slik at den støtter opp under organisasjonens mål og ansattes behov.

Ledere bør også være rollemodeller for de ønskede verdiene. Ved å ta aktive grep for å anerkjenne og belønne ønsket atferd, forsterker du og resten av ledelsen de aspektene ved kulturen som fremmer engasjement og produktivitet.

Utvikling og endring av organisasjonskultur

Organisasjonskulturen påvirkes av organisasjonsstruktur, ledelse og ansatte. Den er i stadig utvikling, og endring er nødvendig for å holde tritt med markedet og samfunnet. Den dynamiske bedriftskulturen krever bevisst styring for å formes i ønsket retning.

Strategiene for kulturendring kan variere, men ofte innføres et utvalg av “verktøy”, for eksempel:

  • Tydelig, ærlig og åpen kommunikasjon om ønsket organisasjonskultur
  • Ledere som forplikter seg til de kulturelle verdiene i bedriften
  • Belønningssystem som anerkjenner og forsterker ønsket kulturell atferd
  • Rekruttering og opplæring av ansatte som deler visjonen
  • Opplæring og event som forsterker ønsket organisasjonskultur

Organisasjonsutvikling krever en analyse og vurdering av nåværende kultur for å kartlegge områder som bør forbedres. Det bør lages detaljerte planer som involverer hele organisasjonen og gjennomføre endringene gjennom initiativ og programmer.

Organisasjonsutvikling med Wittario tilbakemeldingsspill

Organisasjonsutvikling kan være krevende og ta tid. Det krever en god del av deg som leder for å stå i det og være mottakelig for innspill og tilbakemeldinger. Disse tilbakemeldingene bør komme i en kultur som preges av åpenhet, samarbeid og oppfordring til stadig læring. Her kan Wittarios portefølje av tilbakemeldingsspill være et godt verktøy.

Våre tilbakemeldingsspill fremmer involvering av alle ansatte. De ulike spillene kan brukes til teambuilding, guider for nyansatte, forbedre og styrke prosesser og utvikling blant medarbeidere og ledere. 

Spillene gir deg enkle og effektive maler for tilbakemeldinger slik at du raskt får den nødvendige innsikten i utfordringer, men også det som fungerer godt. 

Flere artikler