Slik gjennomfører du en god workshop

En workshop er et godt verktøy for å få med ansatte og jobbe mot et felles mål. Her får du gode tips til planlegging, gjennomføring og oppfølging av ideer og forslag i etterkant av workshopen.

Formålet med en workshop kan variere. Det kan være for utdanningsformål, forretningsutvikling, teambuilding, eller for å innføre nye metoder og teknikker.

Hva er en workshop?

Workshoper er interaktive sesjoner rettet mot idégenerering og problemløsning.

Ofte samles en gruppe mennesker for å jobbe mot et felles mål eller utforske et bestemt emne. Det er en effektiv metode for å fremme samarbeid, få frem ideer og løse problemer i en gruppe.

Workshops er dynamiske og fleksible, tilpasset deltakernes behov og målet med sesjonen, enten det er for teambygging, læringsformål, innovasjon eller strategiutvikling.

Hva kjennetegner et vellykket workshop-arrangement?

For at en workshop skal være vellykket, kreves det god planlegging og struktur. Organisatoren må definere klare mål, velge relevante deltakere og et egnet sted for arrangementet.

Workshopens innhold bør inkludere aktiviteter som fremmer engasjement og deltakelse fra alle tilstedeværende. Husk at en vellykket workshop også innebærer en grundig oppfølging for å sikre at de oppnådde resultatene og lærdommene implementeres i praksis.

Hva skjer på en workshop?

I motsetning til tradisjonelle forelesninger, forventes du å delta aktivt. Workshopen legger til rette for gruppediskusjoner og fellesoppgaver. Oppgavene er nøye utvalgt for å forsterke læringen.

Workshop fremmer nettverksbygging. Her får du anledning til å møte og samarbeide med andre med lignende interesser.

Du vil ofte finne at workshoper tilbyr en mer hands-on og tilpasset tilnærming til læring enn andre pedagogiske settinger.

Hvorfor utføre en workshop?

Når du planlegger en workshop, åpner du for samarbeid og deling av kunnskap blant deltakerne. Formålet er å fremme innovasjon og problemløsning i en gruppe.

Kreativ tenkning

Workshops stimulerer til kreativ tenkning. Gruppedynamikken og aktivitetene som er utformet for å provosere frem nye tanker, hjelper deg med å tenke utenfor boksen.

Mulighet for læring

Du utveksler verdifull innsikt og lærer fra andre deltakeres erfaringer.

Nettverksbygging

Du bygger nettverk med likesinnede, noe som kan være verdifullt for fremtidige prosjekter.

Aksjonsorienterte resultater

En workshop gir deg en plattform til å utforske løsninger og utvikle en konkret handlingsplan.

Forbedret kommunikasjon

Gjennom en workshop kan du få større forståelse av andres roller i en organisasjon. Det er også mulighet for å utforme klart definerte mål som er mer sannsynlig å bli oppnådd med et engasjert team.

5 ting en workshop bør inneholde

En effektiv workshop krever en velorganisert tilnærming. Du bør nøye vurdere hvert steg for å sikre at deltakerne oppnår målene med økten. Gjennomføringen av en god workshop består av fem deler;

  1. Sørg for en klar agenda og målsetting med workshopen. Inviter de rette deltakerne og gi dem nødvendig forhåndsinformasjon. Forsikre deg om at alle forstår målet med workshopen.
  2. På selve workshopen kan du starte med en kort introduksjon av temaet og målene for workshopen. Presenter tydelig definerte oppgaver og øvelser som fremmer samarbeid og læring. På workshopen er det viktig med aktiv deltakelse og engasjement.
  3. Planlegg pauser for å opprettholde energinivå og konsentrasjon.
  4. Når du følger opp workshopen, bør du be om feedback fra deltakerne. Tilbakemeldingene gir deg svar på hva folk fikk ut av arrangementet og hva du kan forbedre til neste gang.
  5. Uten oppfølging av resultater og forslag, er det ingen vits i å arrangere workshop. Ved å følge opp i etterkant, ser deltakerne at de faktisk har bidratt med noe av verdi, og du sikrer at innholdet blir integrert og anvendt etter workshop.

Hvilke typer mål kan en workshop ha?

For å organiserer en effektiv workshop, må du sette noen klare mål for økten. Overordnet sett bør målene dine være spesifikke, målbare, oppnåelige, relevante og tidsbegrensede (SMART) for maksimal tydelighet og effekt.

Her er noen eksempler på typiske mål for en workshop:

Informasjonsformidling som mål

Din workshop kan rettes mot overføring av viktig kunnskap eller ferdigheter til deltakerne. Dette er spesielt relevant ved opplæring eller introduksjon av nye prosesser.

Eksempel: En workshop der du lærer bort nye software-verktøy til ditt team.

Ideutvikling og kreativitet som mål

Du kan bruke en workshop til å generere nyskapende ideer og løsninger. Ofte brukes brainstormingteknikker og kreative øvelser for å fremme deltakernes kreativitet.

Eksempel: En brainstormingsession for å utvikle en ny markedsføringsstrategi.

Problemløsing

Workshopen kan sentrere rundt identifisering og løsning av spesifikke utfordringer innenfor en organisasjon eller gruppe.

Eksempel: Finne løsninger på flaskehalser i produksjonsprosessen.

Teambuilding og samarbeid

Skaper en plattform for teambuilding og forbedring av samarbeidsevner innen et team eller på tvers av avdelinger.

Eksempel: Øvelser som styrker tillit og kommunikasjon mellom kollegaer.

Beslutningstaking

I en workshop kan du fokusere på å konvergere mot konkrete avgjørelser eller planer. Dette kan være relevant ved strategisk planlegging eller ved viktige veikryss for et prosjekt.

Eksempel: Å velge den mest tilfredsstillende leverandøren for en fremtidig kontrakt.

Teambuilding-workshop

For å benytte en workshop til teambuilding effektivt, bør du planlegge aktiviteter som fremmer samarbeid og fellesskapsfølelse. Fokuser på oppgaver som krever at deltakerne jobber sammen mot et felles mål. Her en liten sjekkliste:

Lag en målsetting og klargjør formålet med teambuildingen. Sørg for at alle deltakere er inkludert. Gruppér mennesker som normalt ikke jobber sammen.

Bruk "isbryte- aktiviteter” for å redusere spenninger og oppmuntre til uformell sosialisering. Dette kan være en lett og morsom oppgave som “oppvarming” av deltakerne.

Under selve workshopen kan du dele deltakerne inn i smågrupper og lage gruppeworkshops hvor smågrupper løser problemer som krever kreativ tenkning og samarbeid. Oppgavene bør være sammenhengende og gi rom for refleksjon over arbeidsrelevante utfordringer. Etterpå gjennomføres gruppe- eller plenumsdiskusjon hvor lærdom fra workshopen trekkes opp og frem.

Legg inn tid for individuell og gruppebasert refleksjon etter øvelsene. Hva gikk bra, og hva kan forbedres?

Etter workshopen sender du en oppfølgingsmelding til deltakerne for å forsterke viktige lærdommer og fortsette å bygge relasjoner. Sørg for å få feedback og bruk tilbakemeldinger for å gjøre fremtidige workshops mer effektive for teambuilding.

Læringsspill fra Wittario i workshops

Wittario har ulike læringsspill som passer godt i workshops. Du kan velge blant spill i vårt bibliotek eller få laget et til bedriftens workshop.

Ved hjelp av vår app, kan du enkelt gjennomføre digital teambuilding med app, enten til gjennomføring på én lokasjon, og/eller digitalt for dem som sitter i andre byer eller land.

Hos Wittario har vi også læringsspill med mål om å skape bedre organisasjonskultur. Spillet er et ett av flere verktøy som kan benyttes for å bedre samarbeid mellom kolleger, skape trivsel på jobben og involvere medarbeidere i større grad.

Har du andre tema der du kunne tenkt deg å benytte læringsspillene fra Wittario? Ta kontakt med oss i dag og bestill en demo eller prøv et spill gratis.

Deltakere og roller på en workshop

Når du planlegger en workshop, er det viktig å velge deltakere nøye for å sikre relevant ekspertise og ulike innfallsvinkler og syn. Deltakerne kan ha ulike roller gjennom en workshop:

Fasilitatoren fører arbeidet fremover og sørger for engasjement og holder deltakerne fokusert på målene.

Sekretæren noterer viktige poeng, beslutninger og oppfølgingspunkter.

Ekspertene har spesifikk kunnskap eller ferdigheter som er nødvendige for workshoptemaet.

Beslutningstakere har autoritet til å godkjenne eller avvise forslag som kommer opp under workshopen.

Brukerrepresentanter gir innsikt basert på faktiske brukeropplevelser og behov.

Antallet deltakere og balansen mellom rollene bør styres etter workshopens omfang og formål. Antallet deltakere bør ligge mellom fem og 15 for å opprettholde effektiv dialog og samarbeid.

Hvor bør workshopen arrangeres?

Når du planlegger en workshop, er valget av sted viktig for et vellykket arrangement.

Velg et geografisk praktisk område, helst sentralt eller lett tilgjengelig med offentlig transport. Lokalet bør romme alle deltakerne og såpass romslig at det er enkelt å fremme interaksjon og samarbeid. Sørg for at folk sitter godt og at det er bord folk kan bruke når de jobber og samarbeider.

Unngå teknisk stress. Sjekk god tid i forveien at nødvendig teknologi er tilgjengelig, inkludert projektor, høyttalersystem og stabilt Wi-Fi.

Fasiliteringsteknikker for effektiv ledelse av workshop

For å lede en workshop effektivt, må du beherske ulike fasiliteringsteknikker:

Brainstorming er en grunnleggende teknikk der alle deltakere bidrar med ideer uten å bli kritisert eller å ha restriksjoner. Dette fremmer kreativ tankegang og problemløsning.

Bruk av Mind Maps kan hjelpe deltakerne å visualisere og strukturere ideer.

SWOT-analyser (Strength, Weakness, Opportunities, Threats) kan brukes til å evaluere prosjekter eller forretningsideer systematisk.

For å opprettholde strukturen i workshopen, bruk tidsstyringsteknikker som å sette klare tidsrammer for hvert segment. Det er også viktig å ha definerte mål og agendaer, så alle vet hva som skal oppnås.

Engasjement og interaktivitet

Aktiv deltagelse er nøkkelen til en vellykket workshop. Arrangører bør stimulere engasjement ved å benytte seg av gruppediskusjoner og interaktive øvelser som får alle til å delta. Rollespill og casestudier er effektive måter å illustrere realistiske scenarier og fremme diskusjon.

For teambuilding, kan du arrangere øvelser som oppmuntrer til samarbeid og tillit blant deltakerne, for eksempel:

Problem-løsningsoppgaver: Deltakerne arbeider i grupper for å løse en utfordring.

Kommunikasjonsøvelser: Øvelser som forbedrer kommunikasjonsferdigheter i teamet.

Tillitsbyggende aktiviteter: Aktiviteter som tillitssirkelen for å øke samholdet i gruppen.

Bruk spill for å løfte workshopen

Oppfølging og implementering i etterkant av en workshop

Etter å ha deltatt i en workshop, er det viktig med effektiv oppfølging for å sikre at nye ideer og lærdom blir integrert i din daglige praksis. Her er noen steg du bør ta for å maksimere verdien av din workshop-opplevelse.

Lag en handlingsplan etter workshop. Med mange gode ideer og innspill kan det være at du må prioritere Velg deg ut de tre viktigste punktene og hva du vil implementere først og sett tidsfrister.

Finn en kollega eller mentor som kan hjelpe deg med å følge opp målsettingene.

Det er viktig å dele innsikt med kolleger og organisasjonen etter hvert som arbeidet med gjennomføring skrider fram.

Flere artikler