Digital kulturarv - lær lokalhistorie med spill og moro

Bruk av digitale løsninger til historiefortelling kan gi stort engasjement og spennende kunnskap for små og store. Med digital kulturarv kan alle lære lokalhistorie ved hjelp av morsomme spill.‍

Å vite om lokalhistorie er viktig av flere grunner, og det gir en dypere forståelse av samfunnet, kulturen og identiteten til et lokalsamfunn. Kunnskap om stedet, bygda eller byen der du bor, er viktig for både samhold, forståelse av kultur og folk. 

Kunnskap om byen, tettstedet, området eller bygda du bor i, er viktig av flere årsaker:

Identitet og fellesskap

Lokalhistorie gir en innsikt i samfunnets røtter og dets utvikling over tid. Det hjelper innbyggerne med å forstå sin egen identitet og tilhørighet til lokalsamfunnet. Å være kjent med ens lokale kulturarv kan bidra til å skape positivt samhold blant innbyggerne.

Gjennom å kjenne til lokalhistorien kan man bidra til å bevare og verne om viktige kulturminner, bygninger, tradisjoner og kunstverk som er en del av lokalsamfunnets arv.

Lokalhistorien kan inspirere samfunnsengasjement ved å vise hvordan enkeltpersoner og grupper har påvirket samfunnet gjennom historien. Dette kan motivere folk til å delta aktivt i samfunnsanliggender.

Forståelse av endringer i lokalsamfunnet

Gjennom å se på hvordan lokalsamfunnet har endret seg over tid, kan man bedre forstå årsakene bak disse endringene. Dette kan være økonomiske, sosiale, politiske eller teknologiske endringer.

Lokalhistorie kan inkludere mangfoldet av historier fra forskjellige samfunnsgrupper, inkludert minoriteter og marginaliserte grupper. Dette bidrar til en mer komplett og rettferdig forståelse av fortiden.

Å studere lokalhistorien gir også muligheter for å lære av tidligere feil og suksesser. Denne verdifulle innsikten kan være nyttig for beslutningstagere og samfunnsplanleggere.

Fortelle mangfoldet av historier

Samlet sett gir kjennskap til lokalhistorie et verdifullt perspektiv på samfunnets utvikling og en forankring i ens egen kulturelle arv. Det kan også gi bedre samhold og hjelpe med å bygge broer mellom generasjoner og skape en bevissthet om hvordan fortiden former vår nåværende virkelighet. 

Lokalhistorie kan også  være en attraksjon for turister og besøkende. En rik historie kan bidra til økt turisme, som igjen kan ha positive økonomiske effekter på lokalsamfunnet.

Digital kulturarv med Wittario

Men for å få brakt kunnskap videre til yngre generasjoner, trengs nye verktøy. Med vår plattform finner du løsninger som gjør deg i stand til å lage spill for blant annet barn og unge og som gjør det moro å lære seg historien og kulturen der man bor. 

Du kan velge mellom ulike spill. Noen passer innendørs, andre er laget for utendørs bruk, og den siste typen spill kan skje både innen- og utendørs.

Flere har benyttet våre spill for å lage en digital formidling av lokalhistorie og kulturarv. Her er fire eksempler:  

1. Lokalhistorisk vandringsspill på Knapstad

Det historiske vandringsspillet på Knapstad, ble initiert av Hobøl Historielag i Indre Østfold kommune. Den digitale stien inneholder 14 poster, og spillet er beregnet for blant annet skoleelever, men også andre historieinteresserte i området. Det er mye spennende å lære langs den nye kulturstien med formidling av Knapstads tusenårige historie via postene.

Ved hjelp av Wittario-appen, QR-koder, bilder og quiz-tester ved hver post, vandrer deltakerne rundt og lærer historie på veien. Hver post er markert med et spesiallaget skilt med QR-kode for ytterligere informasjon.

2. Digitalt spill med historisk kirkesti på Hvaler

Hvaler kulturverforening har laget et historisk kirkestispill på Kirkøy på Hvaler. Blant de første som fikk prøve det digitale spillet, var elever fra stedets barne- og ungdomsskole. På veien er det lagt inn poster og oppgaver hvor man kan være aktive samtidig som man lærer mye om Hvalers lokalhistorie og den lange kirkeveien som mange måtte ta.

3. Vandringsspill engasjerer elever ved Malakoff Videregående skole

Moss historielag har valgt å bruke Wittario som et verktøy for å skape læringsopplevelser basert på lokale historiske temaer. De har sett suksessen av å engasjere ungdommen gjennom digitale utendørsspill. Noen som har fått nytte av vandringsspillet, er eleveer ved Malakoff videregående skole i Moss.

Elevene kan ta "Den gamle kongeveien" inn til Moss. Dette unike rutespillet tar deltakerne gjennom natur, historie, industri og viktige kulturminner.

4. Historien i Enebakkdalen - et lokalhistorisk spill

“Historie gir tilhørighet” er mottoet til Enebakk Historielag. Og sammen med Wittario har de laget det de anser som en historisk stolpejakt. Ved hjelp av poster med QR-koder kan både unge og voksne vandre seg gjennom Enebakk-historien, med overraskende og spennende kunnskap. 

Perfekt digital historielæring for elever

Flere videregående skoler ser nå potensialet i å integrere digital spillbasert læring for å engasjere elever på en ny måte. Fra å være forbrukere av informasjon, får elevene nå muligheten til å produsere læringsinnhold, noe som gir en dyptgående forståelse.

Wittario manager er plattformen som gjør det enkelt for elever å lage sine egne lokale historiske spill. Allerede produsert innhold kan enkelt integreres i rutespill, distansespill eller QR-kodespill, og de kan deles gratis med alle i Wittario-appen. Denne teknologien har også åpnet for fruktbart samarbeid mellom lokale historielag og videregående skoler, og skaper nye muligheter for engasjerende og effektiv læring. Wittario er stolt over å være en bidragsyter til en ny form for læring som gleder både store og små.

Bidragsytere og forfattere

No items found.