Arrangere seminar? Her er noen gode tips!

Lag et spennende seminar som virkelig vil inspirere og engasjere deltakerne. Her er gode tips fra oss i Wittario som kan hjelpe deg som skal arrangere seminar for kolleger, ledere, kunder eller andre samarbeidspartnere.

Hva er et seminar?

Et seminar er en samling hvor deltakere møtes for å tilegne seg kunnskap om et spesifikt emne, vanligvis via foredrag og diskusjoner. Det er en oppgave som krever oppmerksomhet til detaljer, fra å velge tema og foredragsholdere, til å organisere tidsplaner og markedsføring. 

Gode råd til planlegging av seminar

Velorganiserte seminarer kan tilby stor verdi for deltakerne dine, enten det handler om faglig utvikling, nettverksbygging, eller å lære om nye trender innen et felt. Nøkkelen ligger i planleggingen, noe som betyr å forberede en agenda som er engasjerende, informativ og strukturert. Dette inkluderer å beslutte seminarets omfang og mål, velge en passende dato og sted, og forberede alt nødvendig materiell.

Når du planlegger et seminar er det essensielt å definere mål og hvem som skal inviteres, samt ivareta alle aspekter ved organisering og logistikk.

Hvorfor arrangere seminar? 

Seminaret gir mulighet for faglig påfyll, nettverksbygging, og deling av erfaringer. Det er viktig å stille klare mål for arrangementet.

Definer hva du ønsker å oppnå. Er formålet med seminaret utdanning, nettverksbygging, teambygging, eller salg?

Deltakere på seminaret

Bestem hvem din målgruppe er. Inviterer du bransjespesifikke fagfolk, intern personell, eller en blandet gruppe? Hvem som inviteres til å delta, avhenger av seminarets formål. 

Vanligvis inkluderer det ansatte, ledere, bransjeeksperter, eller andre relevante deltakere.

Start tidlig og lag en detaljert prosjektplan. Finn en passende dato, sted og sørge for teknisk utstyr. Engasjer gode foredragsholdere og sikre interaktivitet.

Innhold og interaksjon på seminar

Når du planlegger et seminar, er det essensielt å fokusere på hvordan seminaret skal gjennomføres og hvilket innhold som vil engasjere deltakerne. Det er viktig at innholdet er relevant og tilpasset deltakernes behov og forventninger.

Gode foredragsholdere med engasjerende tema, er selvfølgelig et must for et vellykket seminar.

Men for å sikre at seminaret blir engasjerende og spennende, er en aktiv tilnærming til interaksjon sentralt. Dette kan gjøres på ulike måter:

Gruppediskusjoner: Bryt opp lyttingen med perioder hvor deltakerne kan diskutere relaterte emner i små grupper.

Spørsmål og svar-seksjoner: Gi deltakere muligheten til å stille spørsmål underveis for å fomentere engasjement.

Arbeidsoppgaver: Legg inn små oppgaver som krever deltakelse for å holde energinivået oppe.

Wittario læringsspill på seminar

For å skille seg ut fra mengden av andre seminarer og virkelig bli husket, har vi i Wittario læringsspill for bedrifter som skaper interaksjon, engasjement og aktivitet.  Våre læringsspill kan inngå som en del av det faglige, eller som underholdning for å spre glede og engasjement blant deltakerne, noe som igjen kan bytte nettverk og fremme teambuilding. 

Du kan velge blant utallige spill i vårt bibliotek, eller spesiallage ett til akkurat ditt seminar. Her kan du lese mer om hvordan du kommer i gang og kan bruke Wittario.

Les hvordan Vestre Viken sykehus brukte Wittario-appen på sin ledersamling, og hvordan Normal Norge skapte stort engasjement på sin butikkledersamling.

Hva er forskjellen på seminar, kurs og konferanser?

Det kan være utfordrende å skille mellom seminar og lignende arrangementer som kurs og konferanser. Men det er noen forskjeller:

Seminaret er ofte mer interaktivt enn et kurs og retter seg mot diskusjon rundt spesifikke temaer. En konferanse er vanligvis større og dekker flere temaer over flere dager.

Seminaret er målrettet mot en spesifikk gruppe med interesse for eller kunnskap om temaet.

Ofte stilte spørsmål om planlegging av seminar

Her finner du svar på noen vanlige spørsmål for å hjelpe deg med å planlegge og gjennomføre et vellykket seminar.

Hvilke steg følger man for å planlegge et vellykket seminar?

For å planlegge et vellykket seminar bør du først definere målene og målgruppen din. Deretter velger du et passende tema og foredragsholdere, finner et egnet lokale, og legger en markedsføringsplan. Til slutt, forbered en grundig sjekkliste som dekker alle detaljer, fra registrering til oppfølging etter arrangementet.

Hva bør man inkludere i et seminarprogram?

Et seminarprogram bør inneholde en tidsplan over hendelser, inkludert registrering, åpningstale, sesjoner og pauser. Det er viktig å inkludere informasjon om foredragsholdere, emnene som dekkes og nettverkingsmuligheter. Husk å angi tid og sted for hvert punkt.

Hvilke tekniske behov bør man vurdere når man arrangerer et seminar?

Når du arrangerer et seminar, vurder behovet for lyd- og visuell utstyr som mikrofoner og prosjektorer. Internett-tilgang, teknisk støtte og strømforsyning er også kritiske faktorer. Sørg for å teste alt teknisk utstyr på forhånd.

Hvordan kan man øke deltakelse på et seminar?

For å øke deltakelse kan du markedsføre seminaret gjennom sosiale medier, e-postkampanjer og bransjerelaterte publikasjoner. Early bird-rabatter, gruppetilbud og å tilby CEU-poeng kan også fremme registreringer. Engasjer potensielle deltakere med jevnlige oppdateringer og forhåndsvisninger av innholdet.

Hva er de vanligste kostnadene ved å arrangere et seminar?

Vanlige kostnader inkluderer leie av lokale, lyd- og bildeutstyr, catering, reisekostnader og honorarer for foredragsholdere. Budsjett også for markedsføringsmateriale og personellkostnader. Vær oppmerksom på mulige avbestillingsgebyrer og forsikringer.

Hvordan måler man suksessen av et seminar?

Suksessen av et seminar kan måles gjennom deltakerantall, tilbakemeldingsskjemaer og påfølgende salg eller engasjement. Vurder også kvalitative resultater som nettverkingsmuligheter og kunnskapsdeling. Analysering av disse dataene vil hjelpe deg med å forbedre fremtidige arrangementer.

Visste du forresten at Wittario også kan benyttes til å lage spill for evalueringer og tilbakemeldinger i etterkant av ditt seminar? Ta kontakt med oss så forteller vi deg hvordan!

Flere artikler