Uteskole: Tips til aktiviteter og spill for effektiv læring

Lag en aktiv inspirerende og lærerik dag for elevene. Få tips til opplegg, aktiviteter og digitale læringsspill til uteskole.

Aktiv uteskole for bedre læring

Uteskole gir effektiv læring i naturlige omgivelser, og elevene får en unik mulighet til å lære på en annerledes og engasjerende måte. 

Uteskole er gøy for både elever og deg som lærer. Ved å flytte undervisningen ut av klasserommet, kan du oppleve en mer praktisk og utforskende tilnærming til læring. Dette åpner for kreativitet, fysisk aktivitet og samarbeid med medelever.

Benytt natur og uteområder i kombinasjon med lek, aktiviteter, tradisjonell undervisning og digitale verktøy med skolens nettbrett og digitale læringsspill.

Uteskole med aktiviteter for kropp og sanser

Når du deltar i uteskole, får elevene sjansen til å bruke kroppen og sansene på nye måter. De kan utforske fagstoff gjennom hands-on erfaringer og knytte teori til praksis i naturlige omgivelser. Dette kan gjøre læringen både morsom og inspirerende, samtidig som det støtter deres faglige og sosiale utvikling.

5 tips til uteskoleopplegg

  1. Når du skal undervise ute, er det lurt å velge kompetansemål fra ett eller flere fag og tilpasse aktivitetene til utemiljøet. 
  2. Kombiner teoretiske og praktiske oppgaver for å holde elevene engasjerte. 
  3. Varier undervisningsmetodene og inkluder fysisk aktivitet for å utnytte fordelene ved å være utendørs.
  4. La elevene utforske omgivelsene og bruk gjenstander dere finner ute som læringsverktøy. Dette kan skape spennende og relevante læringssituasjoner. 
  5. Vær oppmerksom på at for åpne oppgaver kan være utfordrende for noen elever, så sørg for å gi tydelige instruksjoner og mål. Strukturer undervisningen godt med klare beskjeder ved start og bytte av aktiviteter.

La elevene ta egne valg

Forklar tydelig hva elevene skal lære og hvordan undervisningen vil foregå ute. Dette hjelper elevene å fokusere og få mest mulig ut av uteskoleopplevelsen. Samtidig bør du gi elevene mulighet til å ta egne valg og bruke tidligere erfaringer i oppgaveløsningen. Dette øker motivasjonen og engasjementet. Oppmuntre til samarbeid mellom elevene for å fremme sosial læring og problemløsning i gruppe.

Husk at mange fag kan undervises utendørs, ikke bare naturfag og kroppsøving. Utforsk mulighetene for tverrfaglig læring i utemiljøet. Bruk din erfaring fra klasserommet som utgangspunkt, men vær åpen for å tilpasse metodene til den nye læringsarenaen.

Bruk av digitale læringsspill i uteskolen

Wittario læringsspill er et nyttig verktøy for uteskole. Spillene er laget for å lære mens man er fysisk aktiv, og det er enklere å motivere og engasjere elevene i ulike fag og tema. Wittario læringsspill finnes allerede i ferdige varianter i vårt store bibliotek. I tillegg kan spill tilpasses undervisningen du ønsker å gi, eller du kan lage ditt eget spill innen spesifikke tema. 

I gjennomføringen av uteskole med digitalt spill, bruker elevene som regel skolens nettbrett. Wittario-appen er brukervennlig og i biblioteket med forskjellige spill til undervisning, kan lærere finne spill som passer elevenes nivå innen ulike tema.

Mulighetene med Wittario digitale spill til undervisning, er uendelige. Kombiner for eksempel kroppsøving med teoretiske fag med et rebusløp. Her kan du benytte våre spillmaler og lage din egen variant.

Brukererfaringer med Wittario læringsspill på norske skoler

Hamar naturskole har tatt i bruk Wittario som et supplement i uteskolen. Og i samme by har Prestrud skole prøvd Wittario i matteundervisning utendørs, til stor begeistring hos både elever og lærere. Les også om Brevik Skole i Telemark som allerede i lengre tid benyttet skole-iPad og Wittario-spill i undervisning utendørs, men også innendørs.

Lær også mer om hvordan Wittario kan benyttes til effektiv og morsom mikrolæring, både på uteskole og som hjemmelekse. Vi har både rutespill og distansespill i innholdsbiblioteket vårt, både til mikrolæring i grunnskole og videregående skole. Det går også an å endre spillene og tilpasse dem til nivå og tema.

Bidragsytere og forfattere

No items found.